Profita de 10% reducere la prima comanda cu ajutorul codului primit prin e-mail!

Nu rata cadourile din cos! 🎁

Totul despre Retinol: beneficii, cui ii este recomandat si de la ce varsta este indicat sa il folosim? - Miglo.ro

Totul despre Retinol: beneficii, cui ii este recomandat si de la ce varsta este indicat sa il folosim? - Miglo.ro

Totul despre Retinol: beneficii, cui ii este recomandat si de la ce varsta este indicat sa il folosim?


Retinolul este un ingredient care a captat de foarte multa vreme atentia cercetatorilor din domeniul medical, dar si a celor din industria cosmetica, datorita proprietatilor sale. Este un derivat al vitaminei A si face parte din familia retinoizilor. Familia retinoizilor cuprinde, in ordinea crescatoare a potentei, 4 substante principale: retinil palmitat, retinolul, retinaldehida, si acidul retinoic (sau tretinoin).

Cand vine vorba despre retinol, beneficiile pe care le are asupra pielii au o poveste mai lunga in spate. 

Initial, substanta cea mai potenta din familia retinoizilor (acidul retinoic) a fost utilizata in tratamentul acneei cu foarte mare succes, in studii ce s-au desfasurat in SUA pe parcursul a zeci de ani. Participantii la aceste studii au fost urmariti pentru mult timp si s-a constatat ca, odata ajunsi la varsta adulta, acestia prezentau mult mai putine semne de imbatranire cutanata, fata de cei care primisera alt tip de tratamente. Astfel, prin studii suplimentare, s-au descoperit si proprietatile antiaging ale acestor substante.

Cum actioneaza retinolul?

Toti derivatii de vitamina A au aceste beneficii: 

-    scad productia de sebum (ceea ce ii face utili in acnee).

-    regleaza turnoverul celular, adica ritmul corect de exfoliere naturala a pielii, deci impiedica acumularea de celule moarte care blocheaza porii si cresc luminozitatea pielii. Aceasta proprietate ii face utili in tratamentul petelor pigmentare si a tenului tern, lipsit de luminozitate.

-    stimuleaza sinteza fibrelor de colagen si elastina la nivelul dermului, fiiind folositi pentru cresterea fermitatii si elasticitatii pielii.

Daca nu este cel mai potent derivat din aceasta familie, atunci de ce sa alegem retinolul in detrimentul acidului retinoic, de exemplu? Pentru ca, cu cat un ingredient este mai potent, cu atat are si mai multe efecte adverse posibile, printre care: iritatia pielii (inrosire, usturime, descuamare), efect de purging (aparitia unor leziuni asemanatoare acneei in primele luni de utilizare). De aceea, tretinoinul (acidul retinoic) este utilizat in general doar in tratamentul formelor medii si severe de acnee.

Pentru a beneficia de efectele antiaging ale acestor compusi, prima alegere este retinolul, pentru ca scopul nostru trebuie sa fie utilizarea lui pe termen lung, fara aparitia reactiilor adverse care sa necesite intreruperea sa.

De la ce varsta poate fi folosit retinolul? Aceasta este cea mai frecventa intrebare. Intrucat el este folosit chiar si in tratamentul acneei la adolescenti, este indicat si de la varste mici (14-16 ani) celor care se confrunta cu aceasta afectiune. 

Daca nu avem astfel de probleme de piele si dorim doar sa beneficiem de retinol pentru beneficiile lui antiaging, putem incepe sa il folosim in concentratii mici chiar de la varsta de 25 ani, punct de la care stim ca incepe sa scada productia proprie de colagen cu aproximativ 1% pe an.



Cui ii este indicat retinolul? 

Pot integra acest ingredient in rutina de skincare toate persoanele cu varsta peste 25 ani care sunt preocupate de preventia imbatranirii cutanate, persoanelor care se confrunta cu un ten seboreic, incarcat cu comedoane (puncte negre sau puncte albe), un ten cu pete pigmentare, lipsit de luminozitate, sau un ten matur care se confrunta deja cu primele riduri fine. Poate fi folosit chiar si de persoanele cu ten sensibil sau cu rozacee, daca este ales un produs cu concentratie mica de retinol. Daca te afli intr-una dintre aceste categorii si vrei sa iti imbunatatesti aspectul tenului, achizitioneaza de AICI un produs care are in compozitie retinol.

Singura sa contraindicatie absoluta este ca nu se poate folosi in timpul sarcinii si alaptarii.

Cat timp putem folosi retinolul? Este recomandat doar in sezonul rece?

Recomandarea generala de a folosi retinolul doar in sezonul rece vine de la efectele sale asupra pielii – acesta determina ingrosarea dermului prin fibre noi de colagen, dar subtierea epidermului (stratul superficial al pielii) prin reglarea exfolierii celulelor moarte. Astfel, daca epidermul este permanent reinnoit si nu mai avem un strat de celule moarte la suprafata pielii, acest lucru face pielea mai expusa la efectele radiatiilor UV si pot aparea pete pigmentare. Deci in timp ce folosim retinol, trebuie sa acordam o atentie sporita protectiei solare. 

Daca folosim retinolul doar in scop preventiv, antiaging, si stim ca nu suntem foarte constiinciosi cu reaplicarea SPF-ului pe timpul zilei, la fiecare 2-3 ore, este recomandat sa il folosim doar in sezonul rece (din toamna pana in primavara), si sa il intrerupem pe timpul verii. 

Exista totusi si cazuri in care este necesar sa nu intrerupem utilizarea lui, mai ales la persoanele cu ten acneic, la care retinolul sau alti derivati fac parte din tratament. In aceste cazuri, recomandam o atentie sporita si reaplicarea SPF-ului 50 pe timpul zilei.

Chiar daca alegem sa intrerupem folosirea retinolului pe timpul verii, ideal este sa revenim la el an de an, pentru a beneficia pe termen lung de efectele sale dovedite.

Sunt cateva reguli de care trebuie sa tinem cont cand folosim retinol, pentru a ne bucura din plin de proprietatile sale:

-    se foloseste doar seara;

-    se introduce treptat in rutina, mai ales daca nu ai mai folosit pana acum retinol: initial 1-2 aplicari pe saptamana, apoi, daca este bine tolerat, cresti treptat serile in care il folosesti, si poti ajunge chiar si la utilizarea zilnica;

-    se aplica pe fata curata si uscata. Daca am ales un produs sub forma de ser, dupa ce acesta a fost absorbit in piele, este indicat sa aplicam si o crema hidratanta. Daca tenul este foarte uscat sau sensibil, se poate aplica chiar si tehnica sandwitch: crema hidratanta-retinol-crema hidratanta (pentru a limita efectele de iritatie ce pot sa apara in cazul tenului sensibil);

-    SPF 50 in timpul zilei este obligatoriu.

Retinolul este una dintre substantele cu cele mai multe studii si dovezi clare ale actiunii antiaging, alaturi de produsele de protectie solara. Astfel, acesta ar trebui sa faca parte din rutina fiecarei persoane preocupate de preventia sau tratamentul primelor semne ale imbatranirii premature a pielii.

Dr. Dianu Adelina, 
Medic specialist dermatolog






 

Suport clienti L - V : 09:00 - 17:00

0728015180 office@miglo.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!