Cum sa realizezi corect hidratarea tenului acasa? Afla toate recomandarile!
Hidratarea pielii este esentiala pentru mentinerea sanatatii si aspectului sau general. Cand vorbim despre hidratarea pielii, ne referim la continutul sau de apa si la integritatea barierei cutanate.
O piele hidratata este elastica si supla, are o textura fina si neteda, un aspect sanatos si luminos. Totodata, hidratarea adecvata a pielii permite ca bariera cutanata sa fie eficienta in protectia impotriva agresorilor externi precum poluarea, vantul sau expunerea excesiva la soare.
Astfel ca, este bine sa tii cont de cateva gesturi simple pe care le poti face zi de zi pentru ca tenul tau sa isi mentina nivelul optim de hidratare.
Hidratarea incepe din interior, deci trebuie sa te asiguri ca bei suficienta apa pe parcursul zilei. Cantitatea recomandata difera in functie de varsta, greutatea corporala, tipul de activitate pe care il desfasori si conditiile de temperatura si umiditate din mediu. In general, poti tine minte regula celor 8 pahare de apa pe zi. De asemenea, in sezonul rece sau in medii uscate, un umidificator poate ajuta la mentinerea nivelului optim de umiditate in aer, prevenind uscarea pielii.
Curatarea corecta a pielii este foarte importanta. Este necesar sa folosesti un produs de curatare bland si potrivit tipului tau de piele. Trebuie evitate sapunurile dure sau spalarea pielii de mai mult de 2 ori pe zi, deoarece pot indeparta uleiurile naturale ale pielii, ceea ce duce la pierderea de apa transepidermica.
Cand este necesara hidraterea tenului acasa?
Aceasta etapa a ingrijirii tenului trebuie sa aiba loc imediat dupa dus sau dupa curatarea tenului. In primele minute dupa spalare, prin aplicarea produselor destinate hidratarii, vei bloca umiditatea in piele.
Cum hidratezi eficient pielea?
In functie de tipul de ten si nevoile acestuia, intra in scena layering-ul de produse si rolul humectant sau ocluziv al ingredientelor. Asadar, vei aplica intai un spray cu apa termala sau o esenta cu rol hidratant. Ele fiind cele mai fluide produse, vor aduce un surplus de apa la nivelul pielii.
Urmatoarele produse aplicate trebuie sa aiba ingrediente cu rol humectant, spre exemplu, serurile, care vor atrage si vor retine apa intre celulele pielii pentru o perioada. Acidul hialuronic este substanta cu cea mai mare capacitate de retentie a apei in interiorul pielii. Alte ingrediente active cu rol humectant pe care este bine sa le cauti sunt: peptidele, colagenul, extractele de alge marine, mucina de melc, mierea.
Daca timpul iti permite, poti inlocui serul sau poti adauga la acest pas si aplicarea unei masti tip servetel, care lasa tenul sa absoarba o cantitate mai mare de produs, in 10-15 minute. O poti achizitiona de AICI.
La finalul rutinei, vei aplica produse cu ingrediente cu rol ocluziv, care vor crea o bariera impotriva evaporarii apei din piele pe parcursul zilei. Recomandam o crema cu ceramide, care sunt lipidele naturale ale pielii noastre, cu rol in retinerea apei si mentinerea integritatii barierei cutanate.
Este important sa tii cont ca fiecare dintre noi avem un tip de piele diferit, deci vom face mici ajustari in functie de nevoile specifice ale tenului. Poti cauta si alte ingrediente active pe langa cele mentionate, poti alege texturi diferite ale serurilor si cremelor, tinand cont de aceste recomandari de baza pentru hidratarea tenului acasa.
Urmeaza sfaturile specialistilor in dermatologie si obtine un ten hidratat, ferm si stralucitor!
Dr. Adelina Dianu, Medic specialist dermatolog